Франция започна втората си голяма военна интервенция в Африка тази година, след като френски войници са насочени към столицата на Централноафриканската република (ЦАР) Банги, за да спрат насилието, отбелязва Ройтерс.

Само тази седмица са загинали в страната над 100 души.

Франция, която спря напредването на терористи от Ал Кайда към столицата на Мали Бамако по-рано тази година, събра нови 1200 войници за ЦАР часове след спечелване на подкрепа от ООН за интервенция.

Ефективно започна операцията", каза военният министър Жан Ивс Ле Дриан по радио RFI.

Той подчерта, че частите са пристигнали в Банги от френска база до Габон и че по-късно днес група от хеликоптери ще бъде разположена в столицата.

По думите му нощта е била спокойна след боевете в четвъртък между основно мюсюлмански бивши бунтовници, които ръководят страната сега и местни християнски бойци с други, лоялни на сваления президент Франсоа Бозизе. Свидетел за Ройтерс заяви, че най-малко 105 души са убити в четвъртък.

Френският президент Оланд обяви вчера, че френската операция ще бъде ограничена по време с ясната цел да се предаде на африкански сили, когато е възможно.

Бившата френска колония е в хаос, след като местни мюсюлмански бунтовници завзеха властта през март, което доведе и до сериозни религиозни сблъсъци с християнското мнозинство. Насилието вчера е най-голямото от началото на кризата.

Франция има 650 войници на летището в Банги, но Оланд обяви, че броят им ще се удвои.

ЦАР е богата на злато, диаманти и уран.

В момента страната се ръководи от Мишел Джотодия - първият мюсюлмански лидер.

Той разпусна оглавяваната от него бунтовническа групировка "Селека" и интегрира някои от нейните членове в официалната армия.