Паметна плоча на генерал Кръстю Златарев откриват на едноименния граничен пункт с Република Македония, съобщава БНР. Инициативата е на местни патриоти от Петричко и е по повод 150-годишнината от рождението на генерала. Камъкът, от който е изработен монументът, е донесен от Пирин планина.

Не е случаен фактът, че ГКПП „Златарево" носи името на генерала, защото точно там е бил разположен щабът на 11-а пехотна македонска дивизия. Под негово ръководство е участвала в Първата световна война. Специална табела ще оказва мястото на щаба.

Генерал Кръстьо Златарев е български полководец, роден в старопрестолния град Охрид. Като млад офицер участва в сръбско-българската война в сраженията при Сливница и Пирот. По времето на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете в района на Одрин и Чаталджа. Загива в кървавия атентат в църквата „Света Неделя" в София на 16 април 1925 година.

Инициативният комитет е поканил за събитието гости от региона и страната. За тържественото отриване на паметника от Германия пристигнал и неговият правнук Александър Златарев.