СДС се обяви за незабавно приемане на нова регулаторна политика, която да прекъсне тенденцията държавата да защитава монополите от конкуренцията.
Това обяви на пресконференция след Националния съвет на сините лидерът на партията Мартин Димитров.

Той беше категоричен, че управлението на ГРЕБ продължава да толерира монополите, а правителството безпомощно наблюдава високите цени на горива, храни и лекарства.
В условия на икономическа криза ГЕРБ са оставили управлението на държавата в ръцете на монополи и картели, които подържат високи цени и унищожават малкия и среден бизнес.

По думите на Димитров същевременно управляващите се хлъзгат по плоскостта на популизма и обикалят магазините като пенсионер по Жанвиденово време.
Същевременно безработицата расте всеки ден и по неофициални данни всеки втори българин е без работа.
От СДС допълват, че все повече българи преминават под прага на бедността, а мизерията се превръща в ежедневие.

Сините са на мнение, че обещаната от ГЕРБ реформа в областта на здравеопазването се е превърнала в пълен погром.

Друга критика на сините е, че въпреки приетите законодателни промени мобилните оператори продължават да подновяват автоматично договорите с клиентите си.
Ето защо от СДС предлагат спешни мерки, които да разрешат тези проблеми.

На първо място сините искат да се приемат промените в Закона за конкуренцията, внесени от тях и Синята коалиция, с които се цели ограничаване на монополите.
От партията настояват за точно определяне на пазарното понятие за господстващо положение, както и изготвяне на системни анализи от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в секторите, в които предприятия имат монополно или доминиращо положение.

Според СДС КЗК и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не изпълняват задълженията си пред българските граждани и поради тази причина трябва да бъда сменени ръководствата и съставите им.

На трето място СДС искат да се облекчи вносът на горива, което ще създаде условия за конкуренция на пазара и съответно - поевтиняване на цените на дизела и бензина.

Партията настоява правителството да поиска мандат от парламента за параметрите, в които да бъде подписан новият договор за доставка на природен газ за България. За успех сините ще примат само ако доставната цена на газа се намали с поне 20%.

Друго искане на СДС е изработване на прозрачни механизми за ценообразуване на медикаментите, за да може лекарствата да бъдат достъпни за всеки българин. Партията иска мобилните оператори, които не спазват новите промени в Закона и възпрепятстват прекратяването на договорите и преносимостта на номерата да бъдат санкционирани.

На въпрос дали СДС има вече ясна стратегия за явяването на парламентарните избори Мартин Димитров разясни, че Националния съвет на партията е дал мандат за водене на разговори с дясноцентристки партии.

Той не пожела да отговори точно кои са тези формации, но беше категоричен, че СДС и Синята коалиция са най-предвидимите политически субекти в България и няма да водят преговори с ДПС и БСП.

От СДС обаче искат премиерът Борисов, както и Меглена Кунева да отговорят на въпроса дали биха направили експертно правителство с БСП. „Не е честно да бъдат лъгани избирателите. Сега е моментът всеки да каже къде са границите", посочи Димитров.