Още един висш японски чиновник, свързан с финансовия скандал, заради който се самоуби министърът на селското стопанство на страната Тосикацу Мацуока, е намерен мъртъв, съобщи РИА „Новости".

Според информация на главното полицейско управление на Япония, тялото на 76-годишния Синити Ямадзаки е намерен на зелената площ до дома си. Предполага се, че е скочил от прозорец на апартамента си на шестия етаж.

Ямадзаки беше разследван по дело за неправомерно разпределение на поръчки за частни компании, възлагани от Организацията по усвояване на горските ресурси към Министерството на селското стопанство на Япония. Организацията по усвояване на горските ресурси е предшественик на сегашната Организация за зелените ресурси, към която бяха повдигнати аналогични обвинения и с която беше свързан Мацуока.      

Преди време Ямадзаки беше началник на задържания по делото за поръчките изпълнителен директор на Организацията за зелените ресурси.

Преди смъртта си Ямадзаки е давал показания пред следствените органи.

Припомняме, че министърът на селското стопанство Мацуока, който се обеси в дома си в понеделник, трябваше да даде обяснения пред парламентарния комитет по финансовите въпроси за возлъгането на поръчки от Организацията за зелените ресурси. Това не е единственият скандал, в който бе замесен министърът.  

Според наблюдатели разкритията за корупция ще повлияят зле на рейтинга на кабинета който в момента и 32 пункта - с 11 по-малко, отколкото през април. Срещу политиката на кабинета са 44 на сто от японците.