Прокуратурата се самосезира за новоднението в община Мизия и възложи на полицията предварителна проверка, която да изясни причините за бедствието, съобщава БНР. В района и днес продължават да работят спасителни екипи.

Над 100 постройки са разрушени Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град, съобщи БНР. В съседната община Бяла Слатина, която също е в бедствено положение, започна отводняването на наводнените къщи.

Нивото на река Скът спада, но засегнатите части на града все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.

По данни, представени от старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб, от наводненията са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 селскостопански постройки. Той подчерта, че това са първоначални данни. Те по-скоро ще послужат на спасителите, за да се ориентират къде евентуално би могло да има затрупани хора. Според Василев обаче пораженията ще са много по-големи, но реалният им размер ще стане ясен едва след оттеглянето на реката. Тогава ще стане ясно и дали залетите домове ще бъдат годни за живеене.

15 спасителни екипа вече отводняват наводнените домове в съседната бедстваща община - Бяла Слатина. Там река Скът се е прибрала в коритото си и е възможна възстановителната операция. Заради горещината и липсата на течаща вода, местните власти са уведомили Здравната инспекция да предприеме мерки в бедстващите райони. Даден е сигнал и за извозване на телата на удавените животни.

Правителствен хеликоптер пък е огледал наводнените земеделски земи, съобщи областният управител на Враца Венцислав Василев.

Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове, които приемат трудно картините на разрушението.

Все още има хора, които отказват да се евакуират, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Кирилов.

„За да бъдат спокойни хората, по разпореждане на главния секретар от тази нощ започват да дават дежурства и служители на жандармерията. Има хора в един блок, който е там, в Мизия, и хората просто отказват да се евакуират и си стоят в блока. Още в началото ги приканвахме с лодките да слезнат, но те просто отказваха, стоят си, махат с ръка, в отрицание и отказват. Но към момента сме на разположение, така че приканвам хората да не се притесняват. Ако имат нужда от нас, от спасение, за да не бедстват в домовете си, да се обаждат, за да можем и ние да реагираме адекватно и колкото се може по-бързо най-вече. Това ни е призивът към хората.", обясни Кирилов.