Прокурори от румънската главна прокуратура поискаха арестуването на българина Стамен Станчев, обвинен в шпионаж във връзка с приватизацията на румънски дружества.

Решението е взето, след като подслушването на разговорите на Станчев е разкрило "комбинираната игра" на българина, което е доказало принадлежността му към организирана мрежа, съобщава mediafax. 

Първоначалната мярка да не напуска Букурещ бе заменена с предварителен арест.
Същите са исканията и за другите замесени в скандала - Вадим Бенятов Дон, Доринел Мучеа и Михай Раду Дончиу.

Съдът в Букурещ ще поиска четиримата да бъдат арестувани за 29 дни.

Стамен Станчев бе изслушан от Върховния съд в понеделник, където заяви, че не е имал нерегламентирани отношения с румънския министър на икономиката Кодрут Серес или с министъра на телекомуникациите Золт Наги.
Припомня се, че и двамата министри са уличени за участие в шпионския скандал.

Българинът обясни, че не е знаел за претърсването на дома му през юни в Букурещ.

Стамен Станчев категорично отхвърли обвиненията на съда, че със свои действия е застрашавал румънската сигурност и че се е опитвал да накърни имижда на страната пред ЕС.

Според румънската разузнавателна служба (SRI) българинът се е срещнал с официални лица в Министерство на икономиката и Министерство на телекомуникациите, където са обсъждани данни за приватизацията на електрическата компания Electrica Muntenia Sud, National Radio Company и пощенската компания Posta Romana.

Американският гражданин Бенятов Дон е обвинен в шпионаж и участие в криминална група, която е изнасяла информация за приватизацията на Electrica Muntenia Sud.
Съдът изслуша и турския гражданин Мустафа Орал, обвинен в същите неща.

Разследването започна през юни тази година от Агенцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT), която разкри организираната група, в която участвал и Станчев, консултант в международна компания за банкерство в Румъния.