"Америка ще ви намери".
Това заяви президентът Джордж Буш по адрес на терорист № 1 Осама бин Ладен, без обаче да стане ясно дали САЩ са близо до залавянето му.

От Овалния кабинет в Белия дом Буш произнесе обръщението си към нацията, във връзка с петата годишнина от атентатите през 2001 година.

Както се и очакваше американският президент призова нацията към единство в борбата с тероризма и заяви, че САЩ са длъжни да продължат мисията си в Ирак, тъй като в противен случай терористите ще получат поредното "тихо пристанище", където да се укрият.

Каквито и грешки да са били допуснати в Ирак, най-голямата грешка е да се мисли, че ако си отидем оттам, терористите ще ни оставят на мира. Те няма да ни оставят, ще ни следват, каза Буш.

Това изявление е в контекста на резките дебати в навечерието на поредните избори, когато Америка си задава въпроса: по-безопасно ли е 5 години след трагичните събития от 11 септември, коментира електронното издание MIGnews.
Сигурността на Америка зависи от резултата от сраженията по улиците на Багдад, заяви Буш. 

На фона на критиките от страна на някои демократи, че американците са изпуснали бин Ладен в края на 2001 година, Буш още веднъж се закле да намери неуловимия лидер на "Ал Кайда".

Осама бин Ладен и другите терористи все още се укриват. Нашето послание към тях е пределно ясно: независимо от това колко време ще е необходимо, Америка ще ви намери и ще ви дадем под съд

Като припомни, че преди 5 години САЩ и техните съюзници са "започнали война, която не прилича на нито една от водените досега", Буш каза, че борбата е срещу "глобалната мрежа от екстремисти, последователи на извратената версия на исляма - тотална идеология, ненавиждаща свободата".
Тяхната цел е строителство на ислямска империя, където жените са затворнички в домовете си, мъжете биват избивани, ако пропуснат молитва, а терористите имат убежище, за да планират и осъщуствяват удари срещу Америка и други цивилизовани нации, каза държавният глава на САЩ.

Войната срещу този враг е по-голяма от военен конфликт. Това е решаващата идеологическа борба на ХХІ век и дълг на нашето поколение, заяви Буш, като подчерта, че "войната още не е приключила и няма да свърши зотогава, докато или ние, или екстремистите излезем победители".

Като съобщи, че САЩ водят "война, която ще продължи и в новия век и ще определи живота на милиони хора по целия свят", Буш заяви още, че САЩ "се сражават за запазване на начина на живот, на който се наслаждават всички свободни нации".

Това е сблъсък на цивилизациите. Наистина това е борба за цивилизация, категоричен бе президентът на САЩ.