Вицепрезидентът по корпоративното развитие и главен юрист на Google Дейвид Дръмонд разкритикува публично конкурентите, възпрепятстващи развитието на платформата Android, съобщава kaldata.com.

Според Дръмонд, той е свидетел на създаването на съгласувана кампания с цел унищожаване на платформата, сред чиито организатори са корпорациите Microsoft, Oracle и Apple, които използват за атака "фиктивни патенти".

Като пример за това топ мениджърът даде резултатите от търговете за продажбата на патентите на Nortel и Novell. Първият бе спечелен групата CPTN, включваща Microsoft и Apple, а втория - от групата Rockstar, сред чиито участници се оказаха имената на същите две компании. "Конкурентите са се обединили, за да не допуснат патентите да преминат в ръцете на Google", подчерта Дръмонд.

Според него целта на подобни проекти е производството на смартфони с Android да се направи колкото е възможно по-скъпо и да се заставят производителите да плащат за използваните в тях патенти повече, отколкото струва лицензът за Windows Phone 7. Според съобщения на местни медии, датиращи от миналия месец, корпорацията Microsoft е поискала от Samsung по $ 15 за всяко устройство с Android срещу $ 10 за лиценз за собствената си платформа.

Google ще се бори с подобни нелоялни компании като използва закона и като разшири собственото си патентно портфолио.