Няма опасност от преливане на язовирите, които се стопанисват от държавното дружество „Напоителни системи" , въпреки прогнозите за обилни валежи в следващите 48 часа. Това увери изпълнителният директор на предприятието Димитър Методиев, цитиран от Дарик. Той успокои като посочи, че няма повод за паника и притеснение от наводнения.

Населението трябва да е спокойно. Язовирите към момента са в добро техническо състояние. Свободният обем е около 35% така че имаме резерв да поемем високи води", заяви той.

В цялата страна денонощно се следят над 190 язовира. Стените и съоръженията по тях се укрепват от екипи на „Напоителни системи". Местните администрации пък поемат отговорността за общинските водоеми. Оказва се, че състоянието на частните язовири се контролира най-трудно.

Дори валежите да продължат над 48 часа, празното пространство в язовирите може да поеме падналата вода, посочи още Димитър Методиев.

Той допълни, че от следващата седмица ще започне изплащането на забавените заплати на служителите от месец юни до август включително.