Латвийската авиокомпания "Смарт линкс" ще превози до Рига 173-ма от туристите на фирма "Алма тур", които трябваше да пътуват в 5ч. тази сутрин с отменен от превозвача "България ер" полет.

Самолетът ще излети със седем часа закъснение, съобщава БТА, като се позовава на данни на бюро "Информация " на бургаското летище.

Полетът до Рига е петият отменен от авиопревозвача "България Еър" заради неуредени финансови отношения с оператора "Алма тур".

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък, след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур".

Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лв.към авиокомпанията.

Руските туристи, които станаха заложници на финансовия спор между "България ер" и "Алма тур", възнамеряват да търсят правата си в съда.

Съдебните искове ще бъдат заведени срещу туристическата компания "Алма Тур", която е прибрала парите за билети, но както се оказа в последствие, те не са стигали навреме до авиокомпанията.

В събота официалните власти в София и Москва изпратиха свои представители, които да помогнат за решаването на проблема. От българска страна в преговорите участваше транспортният министър Ивайло Московски, а от руската - зам.-директорът на местната агенция по туризъм.

След двудневно чакане, първата група от 186 души отлетя за Москва малко след 18ч. в събота.

Полетът беше за сметка на руския им туроператор и на практика беше платен повторно, тъй като сумата за билети е била преведена още пред февруари.

Късно вечерта още около 80 души отлетяха за Русия на борда на изпратения от премиера правителствен самолет. Еърбъсът беше пуснат да превози родителите с малки деца, бременните жени и болните туристи.

В Бургас остават над 350 руснаци и 180 финландци, изчакващи да се приберат в родината си.

Със съдействието на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг, всички чужди туристи, чиито полети бяха отменени заради спора между авиокомпания "България Ер" и туроператора "Алма тур", ще бъдат настанени безплатно.

Хотелиерите гарантират да поемат в техни бази разноските по престоя и обслужването на всеки един турист, докато има яснота кога ще бъдат извозени с полети летовниците и бъде преодоляна кризата на аеропорта.
От Съюза, който обединява местните хотелиери добавиха, че на всяка цена ще окажат цялата необходима помощ на туристите-заложници на конфликта между туроператорската фирма и националния превозвач.

Tова стана ясно, след като министър-председателят Бойко Борисов разпореди правителствения самолет да превози родителите с малки деца, бременните жени и болните туристи от Бургас и Варна до Москва.

Освен стотиците руски туристи, за родината си не успяха да отпътуват и скандинавски летовници. Отменен бе полетът за Хелзинки. Анулирано е и пътуването до Рига, което трябваше да стане в 5 тази сутрин.

 

От няколко дена "Алма тур" и "България ер" преговарят за уреждане на неизплатени от туристическата агенция около 7 милиона лева.

Надеждите са до понеделник проблемът да се уреди. С решаването му се ангажираха министерството на икономиката, енергетиката и туризма, министерството на транспорта и министерството на външните работи.