Силите, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи, засилват своите позиции на изток, съобщава БиБиСи. В техни ръце постепенно попадат райони, които от началото на размириците бяха под контрола на опозицията. Сред тях е град Брега, където силите на Кадафи са изтласкали несъгласните с режима.

Междувременно обаче Ал-Джазира цитира информация от силите на бунтовниците, които твърдят, че са си възвърнали контрола над града, както и че са ликвидирали 25 военни от силите на Кадафи. В техен плен са и още 25 други войници.

Ако съпротивата изгуби града, където има голяма електроцентрала, това ще означава сериозни проблеми за населението в източните региони, контролирани от Преходния национален съвет.

Войниците на полковника вече успяха да изгонят бунтовниците от ключовия пристанищен град Рас Лануф, използвайки срещу тях танкове и самолети. Това не беше особено трудно, имайки предвид, че въстаналите разполагаха предимно с по-леко въоръжение и картечници, поставени върху камиони.

Един по един градовете на изток падат в ръцете на Кадафи, посочва АФП, отбелязвайки, че той е решен до край да смаже въстаналите срещу над 40-годишния му режим на управление.

Международната реакция относно събитията в Либия изглежда повече от бавна, коментира още агенцията. Двете последни срещи на НАТО и Европейския съюз, посветени на ситуацията в северноафриканската страна, завършиха без съгласие за общи конкретни действия. Очакванията сега са насочени към започващата в Париж среща на страните от Г-8, чиито акцент отново ще бъдат размириците в Джамахирията.