Китайските военни изграждат голяма военна база на острови в близост до оспорваните острови Сенкаку, които се намират югозападно от Япония, съобщиха няколко китайски източници, цитирани от японския вестник Mainichi.

Строителни дейности се извършват на островите Нанджи в провинция Джъдзян, която се намира на около 300 километра северозападно от администрираните от Япония острови Сенкаку в Източнокитайско море.

Базата трябва да помогне на Китай да реагира бързо при потенциални военни кризи в региона и също така да разшири надзора над установената през ноември 2014 година в Източнокитайско море противовъздушна идентификационна зона, поясниха източниците.

Според източниците няколко големи радарни инсталации са били изградени на основния остров Нанджи. Изградени са няколко самолетни писти. Очаква се следващата година да се построят още няколко.

Архипелагът, 52 острова, е разположен на около 100 километра от островите Сенкаку - по-близо от японската провинция Окинава, където са разположени американски и японски въоръжени сили. Новата база най-вероятно ще засегне японско-американската стратегия за отбрана в района.