Депутатът от БСП д-р Емил Райнов скочи срещу предложението хората с прекъснати здравни права да си платят вноските до 15 години назад след 6-месечен гратисен период, в който ще важи старият начин на изчистване на задълженията към здравната система.

Според него така се пренебрегвал давностният период, както и държавата абдикирала от отговорността си за събираемостта на невзетите от лицата вноски. Според социалиста предлаганите мерки задавали повече въпроси, отколкото давали решение. Предлаганите промени по никакъв начин няма да подобрят достъпа до здравеопазване, категоричен е Емил Райнов.

Създаваме нови разделителни линии в обществото, подчерта социалистът по време на започналия в НС дебат за промените в Закона за здравното осигуряване.

"Искам да припомня, че министърът е министър на всички български граждани", заяви депутатът и обяви, че левицата няма да подкрепи промените.

Хасан Адемов бе категоричен, че с този закон министър Петър Москов пропуснал възможността да намери консенсус между партиите. Подобни промени били устойчиви, ако са широко подкрепени. Законът не бил разгледан в Националния съвет за тристраннно сътрудничество /НСТС/ - това станало едва след гледането му на първо четене в здравната парламентарна комисия.

Това е съкрушителен удар върху солидарността, смята още Хасан Адемов по повод промените. Накърнявате усещането за справедливост, убеден е депутатът.

"Вие ще влезете в историята като министъра, въвел официално доплащането и липсата на качество", обърна се Адемов към здравния министър.

Петър Москов взе думата и обясни, че с промените в Закона за здравното осигуряване се изчистват източниците на финансиране. Да започнем да плащаме за резултат, настоя министърът.

Въвеждали се добри механизми в сферата на здравеопазването. Москов бе категоричен, че търси разговор и консенсус със съсловните организации.

Вкарването на базов и втори пакет изравнява достъпа, смята министърът. В момента в болниците ни имало опашки от чакащи пациенти. С базовия пакет щял да се гарантира достъп на пациентите до качествено лечение на важните заболявания.

НАП е в процес на изработване на регистър по ЕГН на лицата и така щяло да се вижда плащането на здравни вноски. Разработвали се и ясни критерии за това кой е социално слаб. Тези хора чрез Агенциите за социално подпомагане ще могат да получават здравни вноски. Законът създавал генерална промяна в здравното осигуряване, смятат депутати.