Парламентът избра останалия единствен кандидат Цветан Цветков за нов председател на Сметната палата.

Припомняме, по-рано днес Патриотичният фронт оттегли своята кандидатура, което стана повод за леко изостряне на дебата от страна на БСП, макар че представители на социалистите подкрепиха номинацията на ГЕРБ и РБ.

„За" Цветков гласуваха 146 народни представители от ГЕРБ, ДПС, двама от БСП, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ. Само един депутат от „БСП Лява България" гласува против единствената кандидатура за шеф на Сметната палата, 21 социалисти се въздържаха, а „Атака" изобщо не присъстваха в зала.

По-рано, думите на Манолова и участието й в дебата предизвикаха недоволство в някои народни представители.

„Тук слушам Мая Манолова, пускам си телевизора - 10 минути Мая Манолова, отварям си шкафа - вътре чаша с Мая Манолова", се ядоса депутатът от ГЕРБ Свилен Иванов.

Припомняме, червеното острие видя политическа сделка в оттегления от патриотите кандидат.

За да се върне към фокуса на дебата, а именно избора на нов шеф на одитния орган, народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров предупреди - „тези, които няма да подкрепят кандидатурата на Цветан Цветков, са тези, които не искат работеща Сметна палата". „Колегите от БСП, които възразяват на всичко и всички, изглеждат като лъжливото овчарче", не пропусна да погледне и опозицията Димитров.

Човекът на ГЕРБ и Реформаторския блок за нов шеф на Сметната палата получи подкрепата и на ДПС. На друг проблем обаче обърна внимание от парламентарната трибуна депутатът от движението Йордан Цонев, а именно на независимостта на одитния орган.

„Сметната палата беше независим и много стабилен орган до 2010-та година. Тогава ние нарушихме стабилността на този орган и нейната независимост. Няма да се спирам на това кой, как и защо, но всички носим вина за това", призна ДПС депутатът.

Вървим към стабилността на Сметната палата, макар и стъпка по стъпка, макар и трудно", убеден е Цонев. Той самият посочи, че е гарантирал пред парламентарната група на движение това, че познава Цветков и е работил с него.

Глас „за" кандидатът на ГЕРБ и РБ за шеф на одитния орган получи и от опозицията „БСП Лява България".

„С чиста съвет ще гласувам за Цветан Цветков, защото той е професионалист", обяви социалистът Георги Кадиев. И той съзря обаче сделка в решението на ПФ да оттеглят своя кандидат. „Направихте го зад гърба на българските избиратели", отсече депутатът от левицата.

Той очерта и друг сценарий около избора на нов председател на палатата, а именно - „поздравявам ДПС, че успяха да наложат своята кандидатура, да извият ръцете на ГЕРБ и на ПФ, да накарат РБ да треперят отстрани. Това, което се случва днес, е Сърница 2. Натриха ви носовете", отбеляза Кадиев, може би визирайки обещанието, че Горица Грънчарова ще бъде зам.-председател на новия шеф на органа.

Не се е родил този, който ще успее да извие ръцете на Валери Симеонов и на ПФ. Ясен ли съм?", ядосано му отговори съпредседателят на фронта Валери Симеонов.

По-късно, в кулоарите на НС Цветан Цветков обясни, че няма да има политическо влияние върху работата на Сметната палата. Законът така е разписан, по думите му, че предвижда двама представители на НПО-та да участват в заседанията на одитния орган и да съблюдават как се вземат решенията.

Самият одитен процес се упражнява така, че позволява контрол на различни нива, изтъкна Цветков. Много трудно е един председател на Сметната палата или заместник-председателите, които са на върха на пирамидата, да упражняват някакъв натиск върху екипите, категоричен бе новият председател на одитния орган.

Освен това и парламентът щял да осъществява контрол върху работата на Сметната палата.

Цветан Цветков е обещал да предложи за свой заместник опонента си, предложен от ПФ Горица Грънчарова. Той нямал информация, че с оставането на Грънчарова в палатата се осигурявала подкрепата на ДПС. Другият заместник пък щял да е професионалист и почтен човек, увери Цветанов.