Главните преговарящи на САЩ и Куба започнаха втори кръг исторически преговори, които имат за цел да сложат край на продължаващата повече от половин век вражда и възстановяване на дипломатическите отношения, предаде „Франс прес".

Малко преди 09:00 часа тази сутрин делегациите подновиха разговорите в Държавния департамент, след като първата среща в Хавана миналият месец „разчупи леда", но приключи без значителен пробив.

Разговорите бяха инициирани от президента на САЩ Барак Обама и кубинския президент Раул Кастро, които изненадващо заявиха през декември 2014 година, че двете държави са решили да възстановят отношенията си, прекъснати от 1961 година.

САЩ са представлявани на преговорите от Роберта Джейкъбсън, помощник държавен секретар на САЩ, отговарящ за американската политика в Латинска Америка. Тя преговаря с Хосефина Видал, главен дипломат за САЩ към външното министерство на Куба.

На журналистите им беше позволено за няколко минути да влязат в стаята, където се провеждат преговорите, но не успяха да получат коментар от присъстващите. По-късно днес се очаква пресконференция.

Представител на Държавния департамент обяви, че преговарящите ще обсъдят клаузите във Виенската конвенция за дипломатическите отношения и по-специално по въпроса за свободното движение на дипломати и използването на дипломатическа поща.

Двете страни се надяват в рамките на няколко месеца да се договорят за откриването на посолства съответно в Хавана и Вашингтон.

Има очаквания на 10-11 април тази година по време на среща на американските държави в Панама президентът на САЩ Барак Обама да се срещне с кубинския си колега Раул Кастро.