Япония се намира в най-страшната криза от времето на Втората световна война насам. Това заяви днес премиерът на страната Наото Кан.

Той посочи, че за последните дни в Япония са успели да спасят 12 000 души, пострадали от земните трусове и последвалото цунами.

В обръщение към японския народ Кан призова гражданите да ликвидират последиците от стихийното бедствие и да създадат нова Япония.

Японският премиер каза също, че ситуацията в АЕЦ „Фукушима-1", чиито реактори пострадаха, остава сложна и призова японците да се обединят пред лицето на заплахата.

Официално броят на загиналите превиши 1000 души, но началникът на полицията на префектура Мияги призна, че само в тази префектура жертвите са към 10 000.

Кан е одобрил план за изключване на електроенергията в страната, което ще започне в понеделник. Това ще остави милиони японци без електричество и вода. Властите в Япония призоваха също промишления сектор пределно да намали разхода на електроенергия. В момента енергокомпаниите работят при пределна възможност заради авариите в АЕЦ.

Изключването на електроенергията ще засегне 9 префектури на Япония, включително и Токио, с общо население 44 млн души.

Телевизиите и радиата продължават да информират населението за ситуацията в североизточната част. Кадрите потвърждават тежката катастрофа, която преживя страната.

Много селища за миг са били залети от огромните вълни и на тяхно място са останали само руини.