Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че страната му подготвя нов пакет с предложения по ядрената си програма.

Пакетът ще бъде насочен и предаден на западните държави за регулиране на спора, съобщава MIGnews.

Иран е готов да забрави миналото и да сложи начало на нови отношения със САЩ", отбелязва още Ахмадинеджад с неприсъщ за него мирен тон.

"В момента ние подготвяме нов пакет от предложения. Когато бъдем готови ние ще го предоставим на народа на Иран. Нашите предложения ще се основават на мира и справедливостта за всички страни в света, и зачитане на правата на другите народи", заявява президентът.

„Примирителната реч" на Махмуд Ахамадинеджад идва ден след като САЩ призоваха Иран да се върне на масата на преговорите.

Едновременно с това правителството на САЩ категорично се отказа да обсъжда възможности и нови стратегии за борба с ядрената програма на Техеран.

Иранският народ е щедър народ. Той може да забрави миналото и да обърне страницата. Но всяка една страна, която застава срещу нас, ще получи такъв мощен ответ, какъвто ние дадохме на Буш", заявява обаче в последствие Махмуд Ахамадинеджад

Той добавя, че Иран приветства диалогът с мирните и правови държави, при условия, че той се основава на взаимното отчитане на интересите и уважението. Така и програмата по обогатяване на уран не може да бъде прекратена насилствено, допълва Ахмадинеджад.

Той посочва, че заради твърдостта на Иран и прогресът в областта на ядрените технологии, Вашингтон се е видял принуден да отстъпи от своите първоначално позиции и да смекчи тона.