Случаят с 13-годишната ученичка с аутизъм Ана-Мария, за която има съмнения, че е станала жертва на сексуален тормоз в училище, срещна сериозен отзвук в обществеността, като днес се стигна и до протест.

Проверките засякоха нарушения в 4-то помощно училище

Още...

В ранния петъчен предиобед родители на деца с подобни проблеми се събраха пред Министерство на образованието, за да подкрепят семейството на Ана-Мария.

Припомняме, според разказа на майката на момичето на 19 септември тя взела дъщеря си от 4-то помощно училище „Професор Димитър Кацаров" в столицата и в шок установила, че спортният сутиен на детето липсва. Дни след това Ана-Мария отказва да влиза в банята, пищи от ужас и постепенно почва да разказва за някакъв „чичко", който я опипвал в тоалетната в училище.

Един от протестиращите родители - Цветан Чочев, който също има дъщеря аутист, разказа пред News.bg, че също има проблеми с учебното заведение, в което е момичето му.

По думите му 9-годишната му дъщеря учи в 135-то СОУ „Ян Амос Коменски" в столицата и откакто е там той вече е подал три жалби. Първата е свързана с това, че директорката на училището е отказала да разгледа молбата му детето да мине на новата комбинирана форма на обучение. Вторият случай, който той определи като фрапиращ, е, че на 16-и септември тази година класната ръководителка е изгонила детето от училище по заповед на директорката, защото била аутист.

На следващия ден Чочев завел дъщеря си отново на училище, като по думите му лично директорката на входа на учебното заведение избутала детето и казала, че няма да го пусне вътре.

Чочев се оплака още, че при проблеми семействата на болни деца се обръщат към „Социални грижи", а оттам ги препращат към „Закрила на детето", откъдето обаче им обяснявали, че децата им трябва да са бити и да има свидетели, за да се направи нещо. При психически тормоз не се реагирало.

Чочев смята, че децата с аутизъм не могат да лъжат, поне неговото. Това е особено важно поради факта, че не е ясно дали Ана-Мария има способността да си измисли историята за посегателство над нея. Проблем за решаването за казуса е и това дали би успяла да идентифицира човека, който й е посегнал, или на евентуални нейни показания не би могло да се гледа като достоверни поради заболяването й.

Припомняме, според родителите на Ана-Мария тя би могла по снимка на разпознае насилника.

В 13:30 часа днес ще бъдат обявени предварителните данни от проверката на Министерството на образованието и на Държавната агенция за закрила на детето по случая в 4-то помощно училище, съобщи БНР.

Министър Румяна Коларова не се притеснява от протеста, който се проведе пред Министерството на образованието.

Всеки има право да протестира. Предполагам, че те искат да отстоят позицията на майката на детето. Няма проблем да дадат и подкрепа, защото съм напълно убедена, че семейството не е в лесна ситуация, а вчера ние гарантирахме, че детето ще бъде върнато обратно в общообразователното училище, където е било до момента, и мисля, че това е доброто решение за него. Ако има възможност така да бъде интегрирано, по-добре да бъде интегрирано, заяви министър Коларова.