В момента Националната служба за охрана (НСО) се възстановява като едно луксозно украшение. Това заяви в интервю за БиТиВи Николай Марков, бивш служител на службата.

Според него законът за службата е концептуално сгрешен. НСО не била национална служба, тъй като има представителство само в София. Именно заради това нямало как да е национална и да има закон. Марков смята още, че службата не трябва да бъде към президента, защото той бил освободен от носене на отговорност.

НСО има работа с терористи. Трябва да има законодателство, което касае защитата от терористи, гражданите трябва да са под закрилата на НСО", поясни още Марков.

Припомняме, преди дни народните представители приеха окончателно текстове от новия Закон за НСО. 25 години след създаването си, службата не разполагала с ясни публични правила за дейността си. След като депутатите записаха текстовете, стана ясно, че Ахмед Доган остава с охрана на НСО.

Бившият служител Николай Марков е категоричен, че НСО няма отношение към масовите безредици, а към терористи. Той посочи, че службата е превишавала правомощията си неведнъж. Според Марков не е логично НСО да използва Закона за отбрана и въоръжените сили. Той допълни, че това са спортисти, озеленители и те не могат да придобиват военни правомощия.

От своя страна независимият депутат Велизар Енчев заяви, че НСО е преторианската гвардия на елита.

Той смята, че новият закон визира хора като Ахмед Доган, които не влизат в списъка с държавни лица за защита. Енчев обясни, че преди да се гласува, опозицията е имала предложение НСО да предоставя охрана на лица, които не могат сами да си позволят такава, но това е било отхвърлено.

„Службата си гласува най-различни способи при масови безредици, като например използването на въжета, шокови и други палки, белезници, химически и халосни патрони, бронирани машини и др. Това жандармерия ли е, SS команда ли е?", недоумява Велизар Енчев.