Най-малко 43 души са загинали и повече от 200 са ранени при минимум 16 експлозии в иракски градове въпреки засилените мерки за сигурност заради срещата на Арабската лига в страната през следващата седмица.

Ройтерс съобщава, позовавайки се на източници от полицията и болниците, че до средата на деня броят на загиналите е бил 43-ма души, а на ранените 233 души.

За последния месец това е един от дните с най-много загинали при бомбени атаки в страна. Ударите, които засегнаха дузина градове показват, че правителството не може да осигури безопасност в страна за срещата на Арабската лига.

Ирак ще бъде домакин за първи път от 20 години насам и правителството е решено да покаже, че поддържа сигурността в страната след изтеглянето на американските войски през декември 2011 г.

Две коли-бомби се взривиха в населявания предимно с шиити град Кербала. При атаките са загинали 13 души, а поне 48 са били ранени в натоварените сутрешни часове, според Джамал Махди, говорителят на здравната служба в Кербала.

Втората експлозия причини най-големи разрушения. Аз видях разчленени тела, човешки пръсти, ръце на пътя", каза 23-годишният Али Кадхим, собственик на магазин.

Силите за сигурност са глупави, защото те винаги се събират на мястото на експлозията, където избухва втора бомба. Те стават мишена", допълни той.

Два часа по-късно друга кола-бомба се взриви близо до полицейско управление в северния иракски град Киркук като уби най-малко седем души и рани други 30.

Взривове е имало и в Байджи, Самара, Туз Хурмато, Дакук и Дхулая на север, Рамади на запад, и Хила, Латифия и Махмудия на юг. Полицията е обезвредила бомби в Бакуба и Фалуджа.

Полицията в североизточния град Бакуба съобщи, че е открила и обезвредила 8 бомби, а полицията във Фалуджа е обезвредила крайпътна бомба.

Има данни за взривове на коли-бомби в столицата Багдад, при които са загинали най-малко двама души, пред Външното министерство на Ирак.

Повечето от бомбените атаки са били насочени към полицейски патрули или участъци.

Ударите най-вероятно са добре координирани от голяма и добре организирана група. Вероятно с тях целят да покажат, че мерките за сигурност, предприети от властите, са нищожни", каза Джон Дрейк, консултант към АКЕ Груп, който изучава мерките за сигурност в Ирак, които трябва да бъдат в полза на корпоративни клиенти.

Днешните атаки са най-големите от 23 февруари, когато загинаха най-малко 60 души при десетки експлозии в страната.

Срещата на Арабската лига е запланувана за 27-29 март в Багдад.