Няма нарушаване на качеството на атмосферния въздух в град Мъглиж след взрива в производствена база за пиротехнически изделия. Това съобщават от екоминистерството.

Припомняме, взрив избухна в производствена база за пиротехнически изделия в района на Мъглиж. Инцидентът стана днес преди обед. Загина един работник. Две жени получиха тежки изгаряния. По разпореждане на министър Ивелина Василева бе изпратена мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух. Експертите трябваше да направят замервания на атмосферния въздух.

Първите моментни отчетени данни от мобилната станция за измерване качеството на атмосферния въздух показват, че няма превишения на праговите стойности по контролираните показатели.

Спазване на регламентираните норми показва и оценката на съответствието на средночасовите норми, за газовите емисии.

Мобилната автоматична станция проследява в динамика концентрациите на показателите: серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид, амоняк, метанови и неметанови въглеводороди, както и стандартния набор от метеорологични параметри - температура на въздуха, атмосферно налягане, скорост и посока на вятъра, относителна влажност и сила на слънчевото греене.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева мобилната станция ще измерва показателите на въздуха за минимален срок от 24 часа.