Русия започва предприемането на превантивни мерки, насочени в случай на военен конфликт между Северна и южна Корея.

Това съобщи източник от руското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс. По думите му, действията на Северна Корея клонят към политика на „игра на нерви".

Ние сме на мнение, че рискованата политика, че играта на нерви са на лице, но също така смятаме, че това няма да прерасне във война, е посочил още източникът.

Нужно е въздържане, твърди той.

Източникът е опровергал и слуховете, че Русия е повишила военната си готовност заради ядрения опит на КНДР. Не става въпрос за увеличаване на военната ни готовност, а по-скоро за мерки в случай на военен конфликт, в който може да бъдат включени и ядрени оръжия, е допълнил той.

На военното разузнаване е наредено незабавно да докладва всички данни, доказващи изменение на обстановкатас границата с КНДР и Корейския полуостров. Тази заповед е валидна за военновъздушните, военноморските и сухопътните войски, са съобщили от Генералния щаб на Русия за Итартас.

Особено внимание трябва да се обръща на всякакви военни маневри, подготовки и дейности, случващи се на корейския полуостров.

В същото време се подчертава, че тези мерки са изключително превантивни, тъй като за момента няма пряка опасност за сигурността на Русия. Мерките най-вече засягат засилване на радиолокационния контрол и гражданската отбрана.

По-рано днес руският президент Медведев остро осъди проведените от Северна Корея ядрени опити. Това стана по време на телефонен разговор, поискан от президента на Южна Корея, в който двамата държавници са се съгласили, че действията на Пхенян водят до ескалиране на напрежението, нарушават резолюция 1718 на Съвета за сигурност и са в разрез с нормите на международното право.

В същия дух е проведен и разговорът между външния министър Лавров и държавния секретар на САЩ Клинтън.  

Ройтерс коментира, че много често Москва прибягва до подобен тип изявления от „неназовани източници", за да даде представа за ясната позиция на Кремъл по по-чувствителни въпроси.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Северна Корея е заплашила с евентуален военен удар Южна Корея. В рамките на два дни Пхенян изстреля пет ракети с малък обсег на действие и извърши два ядрени теста.