Екипът, поддържащ совалкатаEndeavour окончателно изключи захранването на космическия кораб и започна да го подготвя за новата му мисия като музеен експонат. Въпреки, че програмата на совалките беше прекратена миналата година и нямаше повече планирани полети, Endeavour все още се поддържаше в готовност с включено захранване. Последната совалка беше и най-новата във флота на NASA, съобщи kaldata.com.

През септември Endeavour ще се прикрепи към модифициран самолетBoeing 747 и ще отлети за Лос Анджелис, където ще се превърне в експонат от Калифорнийския научен център. В момента совалката се намира в космическия център Кенеди, във Флорида.

Най-новата совалка на NASA е построена след катастрофата на Challenger от 1986 година. За целта са използвани основно резервните части, които са били предвидени за ремонтни работи поChallenger. Първата мисия в космоса на Endeavour е през месец май 1992 година.

През миналото лято NASA официално прекрати програмата на космическите совалки, а оцелелите космически кораби бяха насочени към различни американски музеи. В момента САЩ не разполага със собствено превозно средство за хора в космоса и използва руски кораби, за да качва и сваля своите екипажи от Международната космическа станция.

Основният недостатък на совалките беше, че те не могат да летят извън околоземната орбита и не вършат работа за мисии, далеч от Земята. Сега NASA разработва нов космически апарат, който ще позволи на астронавтите да летят по-надалеч.