Нобеловата награда за физиология и  медицина за 2013 година е присъдена съвместно на трима души, съобщиха от Нобеловия комитет.

Американците Джеймс Ротман, Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф я печелят за „техните открития в регулирането на движението на везикулите - голяма транспортна система в нашите клетки".

Тримата учени са разкрили мистерията как клетките се организират в транспортната система. Всяка клетка е фактор, който произвежда и експортира молекули. Например инсулинът е произвеждан и разпространяван в кръвта и химически сигнални вещества, наречени невротрансмитери, са изпратени от една нервна клетка до друга. Тези молекули са транспортирани по клетките в малки пакети, наречени везикули. Тримата лауреати откриват молекулярните принципи, които управляват как този товар е доставян до точното място и точното време в клетката.

Ранди Шекман е открил набор от гени, които са свързани с транспорта на везикули. Джеймс Ротман разнищва протеинови механизми, които позволяват на везикулите да се смесват с техните цели, за да се позволи трансфера на товара. Зюдхов разкрива как сигналите инструктират везикулите да предоставят товара си с прецизност.

Чрез техните открития, тримата учени разкриват идеална прецизна контролна система за транспорт и доставка на клетъчен товар. Откритията им допринасят при неврологични заболявания, диабет и имунни разстройства.

Джеймс Ротман е роден през 1950 година в щата Масачузетс. Той получава докторска степен в Харвард през 1976 година. През 1978 година започва изследванията си в Станфорд. 2008 година се присъединява към Йейл.

Ранди Шекман е роден 1948 година в Минесота. Получава докторската си степен в Станфорд. Работи в Бъркли.

Томас Зюдхов е роден пред 1955 година в Гьотинген, Германия. Получава докторска степен през 1982 година в университета в същия град. 1983 година вече работи в Тексаския университет в Далас. През 2008 година работи в Станфорд.

До следващия понеделник ще продължи Нобеловата седмица. Утре ще бъде обявена Нобелавата награда за физика; в сряда за химия, четвъртък за литература; петък за мир и в понеделник за икономически науки.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони ( 1,2 милиона долара).

Нобелавата награда се присъжда от 1901 година.