Тежки боеве между афганистанските сили за сигурност и талибаните, при които са загинали повече от 30 бойци, заплашиха големия северен град Кундуз, което накара президента Ашраф Гани да отложи държавно посещение в Индия, съобщава „Ройтерс".

Според властите стотици талибани са нападнали полицейски и военни контролно-пропускателни пунктове в провинция Кундуз, която е последната крепост на талибаните преди силите на водената от САЩ коалиция да ги прогонят от властови позиции през 2001 г.

Сега те заплашват да овладеят части от Кундуз след сражения, при които са загинали 8 души от афганистанските сили за сигурност и поне двайсетима талибани, заяви говорител на управителя на провинцията.

Нивото на заплаха е много високо, но с новите подкрепления нашите сили за сигурност повдигнаха бойния дух и ако е рекъл Господ, ние ще спечелим битката", заявил говорителят.

Талибаните са превзели седем армейски и полицейски КПП-та в центъра на Кундуз и два квартала, обяви от своя страна говорител на талибаните.

Гани отложи планираното си отпътуване за Ню Делхи и повика натовския генерал Джон Кембъл на среща в президентския дворец, за да обсъдят сраженията в Кундуз, посочи генералът.

Боевете са се разразили на около 6 км южно от Кундуз, обявиха официални лица. Талибани също така са нахлули в самия град, в южен район.

Афганистанските сили използват артилерия за защитата на града.