Правосъдният министър Христо Иванов е притеснен от решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за бърза процедура за обществена поръчка, свързана с изграждането на нов софтуер за разпределение на делата. Това стана ясно от изказването му пред журналисти преди днешното заседание на ВСС.

Припомняме, вчера стана ясно, че Висшият съдебен съвет стартира процедура по обявяване на обществена поръчка за нов централизиран софтуер за разпределение на делата. Членовете на съвета взеха решение за незабавно изграждане и внедряване на централизирана система за случайно разпределение на делата със ситуиран сървър във ВСС. По този начин ще могат да се следят делата във всички съдилища в страната.

„Решението за незабавно стартиране на процедурата с нова обществена поръчка без да е анализиран докладът на проверката, която самите те поставиха е страшно притеснително и продължава да ме кара да мисля за необходимостта някой друг да разработи този софтуер", коментира Иванов.

Той показа писмо от ректора на Техническия университет, от което става ясно, че академиците предлагат помощта си и предоставят добър анализ на проблемите и на мерките, които трябва да се предприемат. Те пишат, че в разработката, приемането и последваща поддръжката на продукта следва да участва и независима организация. „Тоест самият ВСС просто да си възложи нещо няма да е добре", коментира правосъдният министър.

Според Иванов е необходимо да се направи калкулация колко ще струва проектът. По време на проверката самите IT експерти, които ползват съдебната система, са говорили за сума от порядъка на 20 000 лв. за разработка, която да се ползва временно. Иванов смята, че сумата може да се събере, ако с колегите му се откажат от бонусите, които се раздали в съвета.

Опцията да постави на Министерски съвет въпроса за разработка на такъв софтуер остава на масата, стана ясно още от думите на Иванов. Той се закани, че в максимално кратък срок проблемът с тази система ще бъде разрешен.

Иванов бе категоричен, че трябва да се уверят в ясното поставяне на проблемите. След това идва процесът на разработване на заданието, което според него трябва да включва външни специалисти и да гарантира външен контрол.