Здравният министър Петър Москов не е обезкуражен от критиките за родното здравеопазване, които днес се чуха от Световната банка и от Европейската комисия.

Той призна констатацията, че у нас за здраве се харчат все повече пари и то все по-неефективно, но според него от двете институции отчели, че мерките на правителството са добрите стъпки по изпълнение на отправяните към нас препоръки за стабилизиране на системата.

Спорен Москов не можем да говорим за финансови рестрикции, а за привеждане на ограничения ресурс, с който разполагаме, към изпълнение на поставените цели.

Той засегна проблема с остойностяването на медицинските дейности и сподели, че се надява до няколко месеца да се е справил с остойностяването на заболяванията, на които правителството цели гарантиране на комплексно лечение в основния пакет.

Доплащането от страна на пациентите няма да изчезне с магическа пръчка изведнъж, призна още министърът, но гарантира, че всяка негова стъпка е свързана с намаление на сумата, която пациентите додават за здравни услуги.

Остойностяването на 100 % на лекарствената терапия от Касата на определени заболявания, възможността да не се доплаща за медикамент - това са важни стъпки, както и „възможността да остойностим болничното лечение, да кажем кое може да се изведе в доболничната сфера", аргументира се Москов.

За него е важно в родното здравеопазване да няма значение дали пациентът е богат или беден пред тежки, смъртоносни и инвалидизиращи заболявания.

Начинът да се договори различна политика с фармацевтичната индустрия също е важна стъпка в тази посока. „Ще видите, че държавата е търпелива и има разбиране, но това търпение не е безкрайно", вметна министърът.

Той уточни и че сме загубили стотици милиони от хора в трудоспособна възраст, които са загинали от заболявания, които в другите страни се лекуват успешно.