Очаква се в края на годината дефицитът в осигурителния институт да достигне 140 млн. лв. заради несъбрани приходи.
Това показват разчети след обработка на данните за първите 3 месеца на 2010 г.

От НОИ пък ще работят съвместно с останалите институции в страната, за да спре източването на обществените фондове, където всеки осигурен внася за пенсия, болест, майчинство, трудова злополука.

Далавери с пенсии е разкрило новото ръководство на НОИ. Предадени на прокуратурата са 34 случая на пенсионери, които са подали грешни данни.

Всички пенсии, които са получени, касаят първа и втора категория труд и са над 500 лв. Пенсиите са спрени, на виновните служители ще се търсят и имуществени санкции, освен административното наказание.
Всички случаи са от София, каза на пресконференция председателят на НОИ Христина Митрева, цитирана от Money.bg.

От осигурителния институт са установили и един случай на подаване на фалшиви данни в системата от техен служител за изплащане на болнични на негови близки.

От НОИ предлагат първият ден от болничните да се поеме от работника, вторият и третият ден, работодателя да поеме 80%, а от четвъртия ден да се изплащат от НОИ.
Това е лека корекция на идеята, която лансира преди две седмици вицепремиерът Симеон Дянков. Той предложи третият ден да е за сметка на болния.

Според шефката на НОИ Христина Митрева институтът имал съгласието на работодателите да се въведе тази мярка, но синдикатите искали преразглеждане.
Втората антикризисна мярка, която разясни Митрева, е да се намали от 75 на 30 дни срокът за изплащане за временна нетрудоспособност след освобождаване от работа. Тази мярка ще важи до края на 2011 година, подчерта Митрева.

При изплащане на обезщетения за безработица се премахва горният праг, като се поема до 60% от дохода. Така разходите за компенсация на безработните ще се увеличи със 7.5 млн. лв. месечно, ако мярката влезе в сила от 1 юли, до края на годината за тази мярка ще са нужни 53.2 млн. лв.

Отменя се планираното увеличение на пенсиите за вдовици, както и добавката за възрастни хора над 70 години.