Около 50 недоволни студенти се събраха в двора на Ректората на Софийския университет с призив техните колеги да прекратят окупацията на "Алма Матер", след като успяха да проникнат през заключена врата.

Преди това недоволните студенти се появиха със запалени свещички пред учебното заведение. Контрапротестиращите искат учебните занятия да бъдат продължени. Те се опитват да осъществят контакт с колегите си.

Един от студентите носеше лозунг, гласящ: „Не политизирайте образованието".

Те издигнаха призива "Политиката вън от ВУЗ-овете".

Недоволни от окупацията на най-старото висше учебно заведение успяха да проникнат в двора на Ректората и дори направиха опит да влязат в сградата, но вратите бяха заключени от "окупаторите".

Протестът им е подкрепен и от Гражданската инициатива "За нов обществен договор", предаде БГНЕС. В декларация до медиите те призовават студентите да не се поддават на опитите на различни партии да яхнат протеста им и настояват, че политиката няма място в университетите.

"Софийският университет е символ на свободата още от основаването си, а днес е окован във вериги и това трябва да се прекрати незабавно. Ние сме лишени от правото си да учим, семействата ни едва успяват да осигурят издръжката ни, а повечето от нас работят, за да си плащат семестриалните такси. Но не може да посещаваме лекции и упражнения. Нашите протести, когато бяха повишени студентските такси, протестите от февруари, протестът ни за морал след избора на Пеевски, бяха подменени и нямат нищо общо с хора, които търгуват с нашите съдби. Вън търговците от храма", отбелязва се в деклерацията.

Те призовават членовете на Академичния съвет, който ще заседават утре, да изчистят всички съмнения, че ръководството на СУ толерира развиването на политическа дейност на територията на "Алма Матер".

От прозорците на СУ продължават да се веят плакатите "Желязото се кове докато е студентско" и "Студенти изпитват държавата".

Междувременно окупиралите университета студенти обявиха, че е имало провокация и опит за проникване в образователното заведение, но студентите са включили алармата и са се обадили на полицията. Студентите смятат да продължат окупацията на Ректората безсрочно.

Те разпространиха видео, в което поканиха всички, които ги подкрепят, да се съберат от 18 часа тези вечер пред Ректората.

От Факултетния студентски съвет на Медицински факултет към СУ разпространиха изявление, в което се обявяват срещу прекъсването на учебния процес. Той изразява уважението си и към двете гледни точки в конфликта, но остава неутрален.

От там припомнят, че обучението в Медицинския факултет не позволява задочна форма, сесията е по-дълга и подобни прекъсвания се отразяват тежко на обучаващите се.

По-рано стана ясно, че повече от 20 хиляди студенти не одобряват окупацията. Студентско-ученическо движение "Призив за образование" се обяви против студентския протест в Ректората на Софийския университет.

В тяхната позиция се отбелязва, че случващото се е „паразитиране на гърба на студенти и преподаватели, паразитиране за сметка на студентската автономия като идея", което се осъществява от шепа студенти.

Припомняме, от няколко дни студенти окупираха зали в Софийския университет с искане правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. В петък няколко студенти обявиха и пълна окупация на университета. Всички входове на Ректора са залостени с вериги, а този откъм вътрешния двор е заключен.

Това принуди след заседание на Ректорския съвет ректорът проф. Иван Илчев да обяви  понеделник за неучебен ден в целия Софийски университет.

Утре в 14:00 ще се проведе Академически съвет, който е върховният ръководен на орган на университета.