Софийски районен съд остави в ареста Христо Байков, който беше задържан в четвъртък с показна акция на ГДБОП.
Съдът прецени, че соченият за наркобос Байков трябва да остане в ареста, защото е обвинен в престъпление по чл. 214 ал. 1 от НК - принуда и изнудване.

Престъплението е тежко и умишлено и за него законът предвижда до 6 години затвор и от 1000 до 3000 лв. глоба.

Съдът сметна, че показанията на 8 свидетели са достатъчни, за да се заключи, че Байков е извършил престъплението, в което е обвинен.

Според държавното обвинение обвиняемият е принудил архитект Иван Колев, който е правил ремонт на жилището на приятелката на Байков, да му даде 25 000 лева.

Съдът прие, че действително по делото липсва медицинска документация за това, че архитектът е бил бит .

В мотивите си съдът посочи още, че Христо Байков е с установен адрес и не може да се укрие, както и това, че не споделя твърденията на прокуратурата, за това, че Байков разполага със средства и може да си осигури напускането на държавата.
Според съда това твърдение не е обективно.

Байков е осъждан условно за умишлено престъпление от общ характер, заради което съдът прецени, че ако бъде освободен, той може да извърши друго престъпление.

В мотивите си съдебният състав изтъкна още, че деянието е с висока обществена опасност, а престъплението е извършено със сила, заплахи с висок интензитет и честота.

Предстои извършването на редица процесуални следствени действия и заради това е необходимо присъствието на Байков. Решението може да се обжалва или протестира в законовия тридневен срок.

Според държавното обвинение Христо Байков е заплашвал архитект Колев и семейството с репликите: "Иване, ще те разчекнем", „Всички ще ви пребия", „Ще ти счупя краката и ръцете и ще те оставя инвалид".

Освен това според прокуратурата обвиняемият твърдял непрекъснато, че знаел адреса на архитекта и заплашвал семейството му. Иван Колев поискал заем от свой познат, като му обяснил, че ще даде парите на Байков.

Архитектът бил в шок от системните побои, многократните заплахи и почти не говорел.

В началото на съдебното заседание в залата бяха доведени Христо Байков, Валентин Демирев и Димитър Христов.

По-късно обаче стана ясно, че Демирев и Христов за били доведени погрешка, след като вече имат определена мярка за неотклонение.

Валентин Демирев е с мярка парична гаранция в размер на 500 лв., като обвинението срещу него е за незаконно притежание на боеприпаси. Христов е с мярка подписка, а обвинението срещу него е за притежание на наркотици.