Писмо на кралица Елизабет Втора да бъде прието като доказателство в полза на обвинените имами, поиска адвокат Ина Лулчева.

На днешното заседание в Апелативния съд в Пловдив по обжалването на присъдите на пазарджишкия окръжен съд, адвокатите поискаха да бъдат приети нови доказателства. На закрито заседание съдът ще обсъди с прокурора кои точно доказателства да бъдат допуснати, съобщава БГНЕС.

Исканото като доказателство от Ина Лулчева писмо от кралица Елизабет Втора е съболезнователно и по повод смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула. Сред основните обвинения, по които бяха осъдени имамите, е организация, която е създадена и подкрепяна финансово от фондации от Саудитска Арабия. Скорошната смърт на саудитския владетел, посочи Лулчева, бе почетена от всички държавни глави, той бе наречен пазител на мира и това поставя под съмнение смисъла на обвиненията, каза тя.

Адвокатите твърдят, че преводачът Шуми е недостатъчно компетентен и не е превеждал правилно книгите, открити и иззети от имемите, затова и се настоява за теологична експертиза.

Адвокатите поискаха също така разпит на редица лица, сред които университетски преподаватели и управата на фондация "Аллах ал Ислами", с които по данни на обвинението обвиняемите са се срещали. На тях ще им бъдат зададени редица въпроси, сред които финансиране на дейността на имамите.

Освен британската кралица адвокатите на обвиняемите приведоха като доказателства за невинността им редица текстове от Библията, предимно от Стария завет, в които жената е също толкова неравнопоставена, а божественият закон е по-висш от човешкия - нещо, което бе дефинирано от пазарджишкия съд по-рано като антидемократична пропаганда в обвинението.

Очаква се до седмица съдът да се произнесе за датата на следващото дело.

Припомняме, 11-те имами обжалват присъдите си за разпространение на радикален ислям от Пазарджишкия окръжен съд. Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година затвор и глоба в размер на 5000 лева.

Съдът призна за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба. Останалите получиха по-леки условни присъди или глоби.

В края на ноември миналата година след специализираната операция на ДАНС и последвалите арести срещу Ахмед Муса Ахмед беше повдигнато ново аналогично обвинение.