Шарли ебдо", френското сатирично списание, което беше атакувано миналата седмица, ще публикува карикатури на пророка Мохамед в последния брой, който ще бъде издаден в сряда, съобщават френски медии.

На корицата на списанието има карикатура на пророка, който плаче и държи следния надпис: „Je suis Charlie" ( "Аз съм Шарли"), а над него е написано „Всичко е простено" на френски.

Главното мюфтийство на Египет осъди новата карикатура на "Шарли ебдо"
Още...

Карикатурата беше публикувана от френския всекидневник Liberation, който предостави база и материали на журналистите на "Шарли ебдо", за да подготвят тазседмичния брой.

Je suis Charlie" се появи като послание в знак на солидарност към убитите от двама терористи 12 души в редакцията на „Шарли ебдо" в сряда. При атаката терористите са крещели „Аллах е велик" и „Ние отмъстихме за пророка".

„Ислямска държава" трябва да бъде елиминирана, обяви Париж
Още...

 

Адвокатът на списанието Ришар Малка каза, че за 22 години не е имало брой, в който да няма карикатури на папата, Христос, свещеници или равини, имами или Мохамед.

Изненада ще е, ако няма карикатури на Мохамед в следващия брой, добави той.

Дистрибутори обявиха, че ще бъдат издадени 3 милиона броя в сряда. Първоначално беше съобщено, че ще бъдат готови за разпространение 1 милион. Преди нападението списанието пускаше на пазара около 60 хиляди броя.

Също така тазседмичният брой ще бъде преведен на 16 езика.

По-късно днес новият главен редактор на френското сатирично списание „Шарли ебдо" потвърди на пресконференция, че временно ще бъде спряно публикуването на списанието след утрешния брой, съобщава британският „Телеграф".

Главният редактор Жерар Биар заяви, че новият брой е създаден с „болка и радост". Той потвърди, че ще има 3-милионен тираж.

Искаме карикатура, която да ви накара да се смеете, каза от своя страна карикатуристът Ренал Лузие. Най-накрая излизаме с карикатура с малък човек, който плаче. И това е Мохамед, добави той.

Аз написах „Аз съм Шарли" и Биар се разплака. След това написах „Всичко е простено" и аз се разплаках. И след това ние вече имахме своята главна страница, разказа Лузие.

По думите му не е корица, която светът би искала, но не е също корица, която терорист би искал - няма терористи на нея. Просто човек, който плаче, добави карикатуристът.

Този Мохамед е много по-приятен от онзи, който терористите представят. Този е симпатичен. Погледнете го, той плаче, продължи Ренал Лузие, който спря за момент и избърса сълзите от очите си.

Запитан дали е притеснен от реакцията след издаването на новия брой, той отговори: „Изобщо не се притеснявам за новата корица. Мисля, че хората са интелигентни. Ние се доверяваме на интелигентността на хората, на хумора им, на иронията им. Хората, които извършиха тези атаки просто нямаха чувство за хумор".

Терористите също са били деца, те са рисували като нас, като всички деца, и един ден те са изгубили своето чувство за хумор, може би защото тяхната детска душа е видяла света от различна дистанция, продължи той.

Писателят Патрик Пело от „Шарли ебдо" отхвърли критиките срещу САЩ, че не са изпратили високопоставен представител на марша в Париж, който се проведе в неделя.

„Обама беше там. Американският народ беше там. Светът беше там", заяви той.

Кореспондент на британската медия съобщи, че стотици журналисти от целия свят са се натъпкали в малка стая на 8-я етаж на френското издание „Фигаро", където се е провела пресконференцията.