ГЕРБ по всяко време са готови за избори. Това обяви вторият в партията Цветан Цветанов в Народното събрание, коментирайки заявеното от Радан Кънев във фейсбук, че ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу Реформаторския блок продължат, трябва да са готови за нови избори.

Тези неща, които излизат в социалните мрежи, могат да бъдат действително основен аргумент за прекратяване на коалицията и отиване на изборите, но смятам, че не трябва емоцията да бъде водеща.

От Реформаторския блок се огледаха за място в опозицията. Още...

"Убеден съм, че Радан Кънев има притеснения за всички неща, които се случват в последните десет дни в неговата група и това е една от формите, за да заговорим за разкол на правителството и отиване на предсрочни избори", аргументира се шефът на герберската парламентарна група.

"Партия ГЕРБ е готова по всяко време на всякакви избори, но нека се водим от интереса на държавата", призова бившият вътрешен министър.

Според него по никакъв начин не трябва да се говори за преформулиране, в което реформаторите да бъдат изместени от ДПС. Към настоящият момент имаме коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, имаме парламентарна подкрепа от ПФ и АБВ, отсече Цветанов.

Запитан дали, съдейки от последните динамични разговори, които бяха проведени между Радан Кънев и Лютви Местан, може действително да има предположения, че РБ вкарва в управлението ДПС, Цветанов допусна, бе може би има подобна версия. Смятам, че тази тема не е поставяна на дневен ред в коалиционен формат, дистанцира се обаче герберът.

За ГЕРБ в момента не стои на дневен ред дискутиране на преформулиране на коалицията. В нашата ПГ има определени мнения за начина, по който реформаторите участват в това управление. Нашите народни представители и структури в страната са много по-големи на брой и са много по-тревожни относно това, което се случва, но сме за националната отговорна политика, която се реализира от правителството на премиера Бойко Борисов, обяви Цветанов.

Колегите също са на мнение, че трябва действително да бъдат предоговорени условията, по които е формирано това правителство. Това е така, защото излиза, че РБ е водещият в управлението, а съотношението в парламентарните групи е 83 на 23, заяви Цветанов. „Може би преумората в някои колеги от нашите коалиционни партньори доведе до повече емоция, която смятам за неоснователна, или пък може би редовното пиене на кафета с Лютви Местан в последните 10 дни, които наблюдавахме", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов поясни, че не смята изказването на Радан Кънев за извиване на ръце. Той призова председателя на ДСБ да не минава границата с невъзможността след това да не си говорят.

Той уточни и че ГЕРБ стои зад антикорупционния закон на Меглена Кунева, който не бе гласуван днес. В детайлите има неща, които са доста притеснителни. Точно в тази насока ще се надяваме между първо и второ четене, когато бъде приет, да бъдат изчистени всички притеснения, които има във всички парламентарно представени групи, НПО и граждани, призна Цветанов.