Пентагонът свали обвиненията срещу командващия силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън, които са във връзка със скандала с бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс, съобщи БиБиСи.

Срещу Алън започна отделно разследване във връзка със съобщения на Джил Кели, една от жените в центъра на скандала, който миналата година стана причина за оставката на Дейвид Петреъс. Пентагонът започна разследване заради възможно нарушение на правилата за поведение на високопоставени военни служители.

Генерал Джон Алън бе номиниран за главнокомандващ на НАТО в Европа, но номинацията му бе замразена заради скандала. Той трябва да напусне поста в Афганистан през февруари.

Официални лица от Пентагона заявиха за Асошиейтед прес, че Белият дом не е решил дали даде на Алън постът на главнокомандващ силите на НАТО в Европа.

Говорителят на Пентагона Джордж Литъл изтъкна, че военното ведомство „е радостно да научи, че твърденията за лошо поведение при изпълнение на професионалните задължения са безсъдържателни и недоказани", допълвайки, че военният министър Леон Панета „напълно е уверен в лидерството" на генерал Алън.

Първоначалната информация бе, че Алън е разменил хиляди електронни писма с госпожица Кели, като някои от тях са били неуместни и с нотка на флирт.

Припомняме, в края на миналата година Пентагонът обяви, че започва разследване срещу командващия американските части в Афганистан ген. Джон Алън за изпращане на „неподходящи" е-мейл съобщения на "жена, близка до подалия оставка Петреъс".