Израелските удари в Газа са убили младеж и жена, обявиха медици. Общо броят на загиналите достигна 165 палестинци, докато израелската кампания по въздух навлезе в шестия си ден, съобщава "Франс прес".

Около 70% oт фаталните случаи са цивилни - 30% са деца. Повече от 1200 души са ранени. Събота беше най-кървавият ден от началото на израелската „Операция защитно острие" - 52-ма загинали.

Операцията започна в ранните часове във вторник в опит да се спрат непрестанните ракетни атаки от Ивицата Газа. Оттогава около 655 ракети са попаднали на израелска територия, докато други 170 са прихванати от противоракетната система „Железен купол", обявиха от армията.

До момента няма убити израелци. Само двама души са тежко пострадали от началото на операцията, съобщиха медици.

Междувременно СиЕнЕн съобщава, че израелските сили пускат флаери над северната част на Газа, с които предупреждават жителите да напуснат обектите на „Хамас", за да се избегнат още жертви.

"Израелските сили за отбрана възнамеряват да атакуват терористи и инфраструктура на терористите, всеки район, от който се изстрелват ракети към израелска територия", пише на флаерите.

Но някои палестински граждани казаха, че няма да напуснат домовете си.

Израелските военни също обявиха, че пускат празни снаряди върху палестински сгради, за да предупредят цивилните, че бомбардировките са неизбежни.

След това хиляди палестинци започнаха да напускат Газа.

По-рано съобщихме, че израелската армия е започнала наземна операция. Израелски командоси започнаха сухопътна операция в северната част на Ивицата Газа. Сухоземната операция е първата, откакто започна офанзивата срещу „Хамас". Израелските сили нахлули в база за изстрелване на ракети с далечен обсег.

От групировката потвърждават, че е имало престрелка между палестински бойци и израелски командоси по време на нападение в Ивицата Газа в неделя.