Йордан Лечков ще иска отвод на съда по делото срещу него, а общинската администрация подготвя протест срещу действията на прокуратурата.

Това стана ясно по време на традиционната пресконференция, дадена от Йордан Лечков, информира sliveninfo.com.

Срещу Лечков са предявени седем обвинения за извършени престъпления по служба (две обвинения с правна квалификация по чл. 282 ал. 2 вр. ал.1 от НК) за злоупотреба със служебно положение; (три обвинения с правна квалификация по чл. 283 от НК) за нецелево разходване на бюджетни средства; (едно обвинение по чл. 254 а ал.2 вр. ал.1 от НК), както и за съставяне на официален документ с невярно съдържание; (едно обвинение с правна квалификация по чл. 311 от НК).

Според Йордан Лечков предявените срещу него обвинения са несериозни, защото става дума "за тротоарна клюка" и допълни, че няма да подаде оставка сам.

Той изтъкна, че в следващите 4-5 г. предстои да бъдат получени значителни средства по изпълнението на редица европроекти, които средства ще се управляват от кмета. Затова предсрочното ми отстраняване преди изборите е много удобно за тези, които нямат друга идея, заяви Лечков.

Основен мотив за атаката срещу мен е кандидатурата на Пламен Стефанов за окръжен прокурор. Той е дал разследването срещу мен на следствието, където шеф е неговата кума, заяви кметът на Сливен.

Той посочи, че за последните 8 месеца е подавал в прокуратурата различни сигнали за редица престъпления, по които обаче не е работено. Като примери даде сигналът за корупция и семейственост в местната данъчна администрация, както и за измама с европейски пари по водния цикъл.

Сега се оказва, че те се използват срещу мен, а потенциалните обвиняеми са свидетели, отбеляза сливенският кмет.

Градоначалникът отбеляза, че за годините на неговото управление е проверяван многократно и припомни, че когато правителството на ГЕРБ дойде на власт той сам е поискал да му бъде направена проверка от ДАНС и НАП.

Припомняме, в четвъртък прокуратурата в Сливен внесе искане за отстраняването му от поста кмет на града.

Лечков обяви, че ще подаде сигнал до ДАНС и инспектората на прокуратурата за нередности в дейността на прокурор Пламен Стефанов. Според него не е малък сигнал колко дела има Стефанов, вкарани в съда, и колко прекратени има срещу негови съученици от милиционерското училище.

В подписката, с искане за оставката на кмета са събрани близо 24 хил. подписа. Подписката с няколко искания ще бъде изпратена на премиера.

"Да бъде снета негласната подкрепа от страна на институциите върху действията на кмета. Да бъде даден картбланш на институции като НАП, Сметната палата, Държавен финансов контрол и ОЛАФ, които да извършат ревизия в общината", заяви Елена Попова - общински съветник, цитирана от БиТиВи.

На 1 май Инициативният комитет, организирал подписката, подготвя шествие на всички, почувствали се ощетени от управлението на Лечков.