Прави се опит да се политизира протестът на полицаите от лидера на ГЕРБ.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на откриването на пътния възел "Коритна" край Ябланица.

Ценя и уважавам труда на българските полицаи, защото от тях зависи сигурността на гражданите, подчерта премиерът и допълни, че в последните години винаги е правено възможното, за да бъде увеличено ускоряването на заплащането.

Старали сме се да съпоставяме труда на различните сектори в българското общество, в това число и на полицаите, посочи Станишев, като отбеляза обаче, че трябва да се мисли и за медицинските сестри и учителите.

По думите му всяко искане може да бъде емоционално и човешки обосновано. Това важи са всички сектори, коментира обаче премиерът, подчертавайки, че правителството е длъжно да намира баланса между нуждите и очакванията на различните сектори.

Той изтъкна, че през последните месеци министър Миков се е постарал да направи допълнителни усилия, давайки за пример, че заплатата на дознателите е била значително увеличена.
Знаем, че в София те са особено натоварени, уточни Станишев.

Премиерът информира, че министър Миков подготвя система за заплащане, която допълнително да дава бонуси и класификации в заплащането на хората, които постигат най-добри резултати.
Смятам, че това е разумно, заяви министър-председателят, уточнявайки, че това е част от реформата на МВР.

Той изтъкна още, че бюджетът на МВР расте ежегодно, но проблемът е, че около 80% от него отива за заплати, защото личният състав е изключително голям.