„Дядо Максим отива в небесната тържествуваща църква, за да се застъпва за нас. Бог да го прости", каза пред журналисти, след като отслужи литургията митрополит Николай и отправи апел към всички - нека се стараем да подражаваме на добродетелите на патриарх Максим.

Помолен да коментира трудностите,  които очаква, управлявайки още една епархия - Софийската - митрополит Николай заяви, че това е преди всичко голяма отговорност.

„Всяка власт, и духовна, и светска власт, е нищо друго освен товар - духовен и отговорност", подчерта митрополит Николай.

Той каза още, че се надява на Божията помощ, защото знае, че Божията благодат изпълнява онова, което не ни достига и  лекува нашите немощи.
„Аз знам, че Господ, който е промислил така да се случи, няма да ме изостави и ще ми помогне служението ми да бъде угодно Богу и спасително, и за мен, и за божия народ", добави митрополит Николай.

Във връзка със съвпадението, че днешният ден е Архангел Михаил, той каза, че намира символика, доколкото ангелът на българската православна църква Негово светейшество патриарх Максим вече напуска земната църква и ангелите божи ще го отнесат в небесната тържествуваща църква, където да съзерцава светлината на Божието лице и да отправя молитви за благодат, за българския народ.

Митрополит Николай каза, че вероятно ще има възможност всеки  да се докосне и сбогува с дядо Максим.

Той каза и че утре всеки, който желае да се сбогува с Негово светейшество ще бъде допуснат до храма "Св. Александър Невски" от 9 до 12 и 30 часа, когато трябва да се отпътува за Троянския манастир, където ще бъде погребан.
Митрополит Николай каза, че се очаква да пристигнат патриарси от местни православни църкви.