Българската болнична асоциация, изпрати отворено писмо във връзка с отразяването на случая в Университетската болница "Софиямед". В него се изразява възмущение от скандалния начин, по който е представен инцидентът с побоя над четиридневното бебе - фокусирано върху емоционалния и скандалния момент.

"В последната седмица българското общество е свидетел на широко отразяване на един шокиращ и трагичен прецедент. За съжаление случаят в УМБАЛ "Софиямед" се представя медийно основно от неговата скандална страна и води до ескалация на общественото напрежение и неприязън към лечебните заведения, към лекарите и към професионалистите по здравни грижи.

Един изолиран инцидент, предизвикан от престъпните действия на психически неуравновесен служител, се използва за индиректно "очерняне" на цяло едно съсловие от специалисти, които със воя всеотдаен труд всеки ден помагат да раждането и спасяването на новия живот", се посочва в изявлението.

Краткотрайният интерес за печелене на медийни и рекламни дивиденти от случая ще бъде за сметка на дълготрайните негативни ефекти от разрушено доверие между пациентите и специалистите, заявяват още от асоциацията и призовават за прагматичен и публичен диалог по темата за качеството на здравните грижи и здравеопазването н България.

От своя страна членовете на Българска болнична асоциация заявяват, че ще разработят методически предложения за оценка на персанала и превенция на подобни инциденти в бъдеще.

"Доверието на българските пациенти трябва да бъде запазено, за да могат те и занапред да прекрачват прага на избраните от тях лечебни заведения със спокойствие и увереност", се казва още в отвореното писмо.