"Само на около 10 фирми е отказана регистрация, заради опити за измама или симулативно назначаване на хора с увреждания". Това каза председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски пред БНР.

До момента в регистъра на Агенцията за хората с увреждания са регистрирани около 230 фирми, като половината от тях са вписани след промяната в закона, заяви Коралски. Той увери, че фирмите са регистрирани след необходимата проверка. Около 500 хора с увреждания са назначени в различни фирми със специализиран статут.

Той се надява предстоящите промени в Закона за обществените поръчки за повишаване на критериите, да не навредят на фирмите, в които има хора с увреждания. Тзи фирми реално да могат да участват в обществени поръчки.

"Не може да спечели фирма, просто защото е регистрирана, че в нея работят и хора с увреждания, ако тя няма капацитет да извърши съответната обществена поръчка. Аз много се надявам, че в процес на дебата няма да се стигне до утежняване на ситуацията и отнемане на възможността фирми с хора с увреждания да имат облекчения при участие в обществени поръчки", каза Коралски.

"Критериите по отношение на облекчението за участие в обществени поръчки за фирми, в състава на които има хора с увреждания, ще се завишат". Това съобщи на парламентарния контрол в петък министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на депутатски въпрос, свързан с информация за множество злоупотреби.

Опасенията са, че силно е нараснал броят на регистрираните фирми, в които се посочва, че работят хора с увреждания и това се прави с цел да се възползват от облекченията в закона.