Една от причините Георги Кадиев да си подаде оставката като зам.- министър на финансите е била именно случаят с натиска, оказван над Милена Цолчовска.

Това заяви самият той пред журналисти, минути след като даде показания пред Софийски градски съд по делото срещу Мария Мургина.

Кадиев разказа, че бившата директорка на ТД на НАП-Силистра отишла при него веднага след срещата си с Мургина и му споделила, че там я заплашвали да спре ревизиите на четири фирми.

Тя му разказала, че върху нея бил оказал огромен натиск.

„Като резултат от него, докато вървеше цялата тази разправия, четирите фирми, които дължаха над един милион лева бяха продадени на малоимотни лица, от които никога не може да се събере такава сума и парите бяха загубени.", разказа Георги Кадиев.

Той изтъкна, че още тогава е говорил с тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски и е поискал от него веднага да бъде назначена проверка от инспектората на министерството.

Кадиев посочи още, че е предупредил Мургина да преустанови всякакъв натиск по отношение на Милена Цолчовска, докато случаят не бъде изяснен.

Той каза още, че е изчакал няколко седмици да бъде назначена проверка, но тъй като това не е станало, самият той предложил такава.

По-късно Пламен Орешарски е отказал да подпише командировъчните заповедни на инспекторите и проверката не се е състояла.

Кадиев разказа още, че по това време Милена Цолчовска излязла в дълги болнични, след което е отпаднала от системата.

Самият Пламен Орешарски споделил по време на една от срещите си с Георги Кадиев че и на него му е оказвал натиск по случая.

През '98 година със създаването на главна данъчна дирекция от 100 служители в централното управление са сменени 105, тоест всички са превъртяни веднъж, дори някои два пъти.", заяви още Кадиев.

Той уточни, че това се е случило по времето на Иван Костов.

„И в момента има такъв натиск.", убеден е бившият зам.- финансов министър.

Георги Кадиев разказа , че териториалната дирекция на НАП в Бургас в момента се управлява от човек, който през 2003 година  е бил уволняван след което е преназначен.

„той всъщност въобще не трябва да бъде в системата на НАП , категоричен е Кадиев.

На мен абсолютно никой не ми е казвал, че тук трябва да бъде човек от една партия, а там от друга, обясни Кадиев, запитан затова как партии назначават свои служители по квоти в една или други институция.

„Подадох си оставката заради много от нещата които се случваха в министерството на финансите и с които не бях съгласен, включително и заради този случай.", заяви Кадиев.

Пламен Орешарски заяви пред журналистите, че не може да коментира изявления на свои подчинени, визирайки Георги Кадиев.

Той е категоричен, че няма да коментира факти по делото, докато то все още не е приключило.

Припомняме, от заседанието по делото вчера стана ясно, че депутатът от ДПС Гюнай Сефер е оказвал натиск на директорката на дирекцията на НАП в Силистра Милена Цочовска.

Директорката е започната проверки на фирмите на приближени до Гюнай Сефер след постъпили сигнали за нередности, които са били изпратени от други данъчни дирекции.