Условията, при които би се строил „Южен поток" на наша територия, все още стоят записани и в приетата от Министерския съвет днес управленска програма.

Вицепремиерът по коалиционна политика Румяна Бъчварова обясни пред журналисти в парламента, че кабинетът „Борисов 2" е решил да ги запази, тъй като все още няма официално уведомление за спиране на проекта.

Именно поради липсата на решение, в управленската програма няма и записани текстове за желания от премиера Бойко Борисов газов хъб.

Министрите са се разбрали обаче, ако има някакви промени или пък добавки, да ги вкарат за обсъждане в Министерски съвет и евентуално след това да ги добавят. В приетата програма вицепремиерът Бъчварова съзира много важен документ за коалицията. „Идеята не е да си припомняме за какво сме се разбрали при договарянето на коалицията, а всеки да знае, че решението му вече в ход", отбеляза Бъчварова.

Тя призова и за това да се прави разлика между представите за политическа програма и управленска. „В управленската не можеш да кажеш - ще се занимаваме с култура и образование, а с другите няма да се занимаваме", обясни вицепремиерът. Като заместник министър-председател по коалиционната политика, Бъчварова коментира и поставеното вчера условие от страна на ДПС - оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов или вот на недоверие към кабинета „Борисов 2", като отбеляза, че по-резонното решение е било третите по сила в парламента да излязат с декларация по темата.

„Това за оставката е малко прекалено", отбеляза вицепремиерът Бъчварова. Интересното на това предложение е обаче кои други парламентарни групи и депутати ще подкрепят вота на недоверие и какви ще са мотивите им.