В няколко региона на страната са започнали подписки в защита на Алексей Петров, задържан в рамките на широко рекламираната от МВР операция „Октопод".

По данни на news.bg най-широк размах е придобила подписката в Смолянска област, особено в град Рудозем, където подписи се събират вече повече от седмица. В Кюстендил също е започнало събиране на подписи от два- три дни.

Също така, има информация за събиране на подписи между студенти в Националната спортна академия. В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" преподаватели и студенти също обмисляли евентуалното започване на подобна подписка.

Припомняме, Алексей Петров е избран за редовен доцент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", а не в УНСС, каквото е широко разпространеното заблуждение.

Запознати с делото на Алексей Петров коментират, че с отпадането на поредица от обвинения е нормално да нараства подкрепата за него, изразяваща се най-вече в искания за открит процес.
Петров е популярен сред студентите си, както и в различни спортни среди, където дълги години е оказвал значителна, безвъзмездна помощ.

Припомняме, на последното съдебно заседание стана ясно, че Петров трябва да бъде спешно опериран. Въпреки, че бе потвърден отново постоянният му арест, медицински експрети трябва да изберат лечебно заведение, където той да бъде лекуван.

Разполагаме и с текста, под който тече подписката:

Осем месеца министърът на вътрешните работи злоупотребява със служебното си положение, за да даде воля на личното си отмъщение.

Всички знаят, че Алексей Петров не е нито рекетьор, нито изнудвач. Неговото прегрешение е, че се обяви за опонент на сегашния ни министър председател и на събирачите на лихви от търговските банки.

Днешните обвинители на Алексей Петров са безукорни ученици на тоталитарните си учители, организирали монтираните процеси през четиридесетте и петдесетте години на миналия век. Те дори са надминали учителите си, защото успяват да вършат извращенията си по време, когато страната е с демократична конституция и член на Европейския съюз.

Не е ли абсурдно, че Алексей Петров е вършил работата си така, че да остане на длъжност при четири поредни правителства, а днес хората, които са ръководили Алексей Петров не могат да обяснят нито на съда, нито на обществеността, нито на компетентния парламентарен контрол, с какво всъщност той се е занимавал ?

Нека се обърнем към почитаемия съд и с призив за провеждане на открит и честен процес. Няма място за секретност в един процес, който вече е приковал публичното внимание. Нека българската общественост получи доказателства, че България е правова държава."