Новият здравен министър Стефан Константинов предупреди, че чудеса в здравеопазването няма да се случат.

Дори, по думите му, от нова година почти нищо няма да се промени.

"Трябва да е ясно - държавата е бедна, пари няма, а щом не работи икономиката, няма как и държавата да стане богата", обясни Константинов. Като основна своя цел той посочи въвеждането на ред.

По думите му на хората им трябва яснота - какво, къде и как му се предлага, съответно в тази информация трябва да съдържа и цената.

По отношение на доплащането в студиото на БиТиВи министър Константинов беше предпазлив и предупреди три пъти, че всичките му думи са само предложение и в момента се сондира общественото мнение.
Той открои, че е склонен да предложи 50% доплащане за пациентите при липса на направления. Неговите очаквания са, че в обществото има нагласа да приеме този процент, но подчерта:
Ако реакциите не са добри, няма да приемаме това, и прегледът остава 60 лв."

Според коментара на Константинов в момента здравния модел в момента в България е „ултрасолидарен и затова несправедлив".
Като пример за несправедливостта министърът посочи голямото количество безработни и голямото количество държавни служители, за които също не е плащано, защото държавата по принцип не е добър платец.

Когато бях студент, ни караха да учим марксизъм", обясни Стефан Константинов и каза, че принципи от комунистическата идея са валидни и до днес в здравната система.