Световната икономическа криза изведе организираните форми на икономическа престъпност като значима заплаха за съвременните общества. Това докладва главният секретар на МВР Калин Георгиев по време на дискусия за престъпността в НС.

Организираните престъпни групи (ОПГ) стават все по-добре финансово и технически обезпечени и гъвкави и мобилни, посочи той.

Според него заради новия подход на работа в МВР в голяма степен е овладяна тежката организирана престъпност. Вътрешният пазар на сексуалните услуги е малък и фрагментиран, каза още Калин Георгиев. 2 пъти, по думите му е намаляла клубната проституция у нас. Престъпните групи за проституция са без общ ръководен център и на етнически или семеен принцип, стана ясно още от доклада му.

Сега родните жрици на любовта се прехвърлят към страни от Европа, където платената любов е разрешена. Франция, Белгия и Холандия, Австрия, Германия са сред предпочитаните крайни дестинации за родните сводници.

И Калин Георгиев отчете спад на търговията с хероин у нас. Вътрешното потребление на наркотични вещества остава на нива далеч под средните за ЕС, изтъкна главният секретар на МВР. България е транзитна страна, но трафикът вече се пренасочва през гръцко-турската граница.

През 2011 година ГДБОП съвместно с Агенция Митници са иззели 280 килограма хероин, 7,5 килограма опиум, 58 ампули морфин, 2 килограма кокаин и 445 килограма марихуана, отчете Калин Георгиев. През 2011-та общо заловените количества наркотици се равняват на 190 милиона лева.

ОПГ, занимаващи се с дрога обаче се пренасочват към търговията с нелегални цигари, защото печалбата е по-голяма, а при разкриване на схемата наказанията са далеч по-малки.

През 2011 има спад на употребата на нелегални цигари в сравнение с пикът от 2010. С 19% повече нелегални цигари са заловили служителите на реда миналата година в сравнение с 2010 или 463 милиона къса цигари.

131 000 нелегален алкохол е хванат миналата година, което е спад 85% спрямо с 2010. Разбити са 20 ОПГ, занимаващи се с ДДС измами със 172 участници през 2011, а през 2010 - са разбити 13 ОПГ. Намалява фалшифицирането на пари и на рекетираните фирми, както и има спад в кражбите на коли.