Джихадистите от „Ислямска държава" разпространиха трето видео с похитения британски журналист Джон Кантли, съобщават световните медии. По време на клипа, журналистът, който е облечен в оранжев гащеризон, критикува въздушните удари, водени от САЩ, които се предприемат срещу „Ислямска държава".

Кантли, който е отвлечен в Сирия през 2012 г., също така атакува плановете да се използват иракчани и сирийци в борбата срещу джихадистката групировка.

„За съжаление, Барак Обама избра най-предсказуемия път за разрешаване на конфликта", казва похитеният журналист. „Въздушните удари няма да помогнат на страните от Запада да превземат и задържат обектите и районите, които са им нужни", посочва още Кантли. Той допълва, че за това е необходима обучена и дисциплинирана войска, но нито иракската армия, нито сирийските бунтовници са такива.

Това е третото видео на „Ислямска държава", в което се появява бившият военен фотограф и кореспондент на вестниците „Сънди таймс", „Сън" и „Сънди телеграф".

Миналата седмица се появи близо 6-минутното видео с участието на Джон Кантли. То бе озаглавено „Чуйте ме".

Той каза, че западните правителства са хванати неподготвени за огромната скорост, с която се разпространява „Ислямска държава" и са подценили силата на противника.

„Ислямска държава" наскоро екзекутира трима заложници - двама американски журналисти и един британски хуманитарен работник. Във видеозаписа, показващ обезглавяването на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, джихадистите заплашиха следващият екзекутиран да бъде британецът Алън Хенинг.

В първото видео Кантли бе показан в подобна обстановка и заяви, че ще говори за „Ислямска държава" в бъдещите видеоклипове.

Всички видеозаписи са с добро качество на звука и осветлението.