286 лв. ще е линията на бедността през 2015 година. Тя предстои да бъде определена по време на утрешното заседание на кабинета. От „Дондуков" 1 уточняват, че линията на бедността през следващата година ще бъде с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година. Тя е инструмент, който се изчислява въз основа на данни от изследването на Националния статистически институт (НСИ) на бюджетите на домакинствата в България, с цел да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

В Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване ще бъдат направени промени, свързани с въвеждането от 1 януари 2015 г. на електронния болничен лист. Според новите текстове данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, се взимат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи. За осигурителите и самоосигуряващите се лица отпада задължението да проверяват дали представените им болнични листове отговарят на нормативните изисквания - това ще се прави по служебен път, посочват още от правителствената информационна служба.

Кабинетът ще обсъди и даряването на 1500 пространствени куб. м дърва на пострадалите от наводненията през лятото жители на общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново. Те се нуждаят от отопление с този вид гориво. Целта на правителството е да се подпомогнат през зимния сезон хората, чието имущество е унищожено от природните бедствия. За организацията на отчетност и контрол при снабдяването с дърва ще отговарят министърът на земеделието и храните и кметовете на съответните общини.

На утрешното си заседание Министерският съвет ще обсъди и проектите на две национални стратегии - за насърчаване и повишаване на грамотността и за развитие на професионалното образование и обучение. Целта на първия документ е функционалната грамотност да се изведе като национален приоритет и да се гарантира сътрудничеството в областта на инициативите за ограмотяване, които да се реализират от местните, регионалните и националните власти, социалните партньори, учителите и родителите.

С втората стратегия се цели осигуряването на висококвалифицирани кадри за бизнеса, както и преодоляване ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства и създаване на условия за преквалификация и професионална реализация на възрастни, уточняват още от „Дондуков" 1.