Актуализацията на бюджета не е нито на президента, нито на премиера, а тя е за българските граждани, включи се в споровете за актуализацията на бюджета и герберът Ивайло Московски.

Дебатите очаквано се разгорещиха, тъй като БСП не подкрепя актуализирането на държавния бюджет, за разлика от хората на ГЕРБ и ДПС. От парламентарната трибуна се чуха малко очаквани неща, като дори Янаки Стоилов укори ГЕРБ, че подкрепяли кабинета „Орешарски".

В близките седмици фискалният резерв ще достигне рекордните 9 милиарда лева, заяви е червеният Румен Гечев. Това, което е заложено в бюджета, до момента се изпълнява, нямаме никакви основания за безпокойство, подчерта той.

Според него постъпленията от преки данъци растат. Гечев призна, че постъпленията от ДДС и от мита бележат спад и обясни, че кабинетът не е успял да реши кадровите проблеми в митниците.

Усвояемостта на еврофондовете върви в порядъка 65-70 %, доволен е обаче Румен Гечев.

Не се свените да извадите 3 милиарда и да ги харижете, пред кого се откупувате, попита пък Янаки Стоилов финансовия министър Петър Чобанов, остро критикувайки заложените параметри в актуализацията на бюджета за 2014.

Защо зачерквате голяма част от реалните постижения, продължи с въпросите социалистът.

Още утре той е готов да внесе законопроект, отнасящ се за банки, които са поставени под особен надзор. Промените гласят, че гражданите, които имат гарантирани вложения да могат да ги вземат на третия месец, след като БНБ е влязла в банката. Реално така хората ще могат да си вземат парите от КТБ още през септември.

Делян Добрев пък се изненада от критиките на червените към „техния" финансовия министър и попита защо не са го сменили, ако не са доволни от работата му.

Какво ще стане ако след 5 октомври няма правителство, ако няма кой да състави правителство, попита и Александър Ненков и призова социалистите да са отговорни и да подкрепят актуализацията.

С днешната промяна, която ще гласувате, задрасквате предишните си действия с вотовете на недоверие, отговори на нападките Янаки Стоилов.

Задкулисието, по думите на депутата, частично е разкрито. Герберите, по мнението му, вече открито застанали зад кабинета. Вие завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя кабинета, каза социалистът.
Станало ясно според него, че ГЕРБ вече подготвяли бъдещото си управление.