В град Сурдулица, намиращ се в Западните покрайнини, ще бъде открита костница на сръбски жертви на „българския" окупатор, съобщиха от ВМРО.

От там допълват, че костницата ще се намира в двора на Средното техническо училище, в което учат десетки българчета от град Сурдулица и околните селища.

Официално тя трябва да събере костите на сърбите, загинали според сръбската легенда от 1918 до 1944 г.

Историческата истина обаче е друга - т. нар „топличко" въстание всъщност е опит за бунт на сръбски дезертьори под водачеството на Коста Печанац - сръбски четнически командир и военнопрестъпник, чийто единствен успех е опожаряването на българския Босилеград и избиването на 35 мирни жители - възрастни хора, жени и две деца, посочват от движението.

В тази връзка от ВМРО определят откриването на подобна костница в двора на училище за изумително нехуманен и варварски акт.

Според тях той е откровена и нагла провокация към България, българския народ и правителство. От ВМРО са категорични - това е открита заплаха към българите, живеещи в Западните покрайнини.

Движението не пропуска да припомни, че от няколко години предупреждава българската общественост за нарастващия полицейски и политически натиск и тормоз над българите в покрайнините.

Примерите за това са много - отказът да се разкрият български паралелки, опитът да бъдат незаконно конфискувани автомобили с български номера, натискът над българския свещеник - отец Йоан, непрекъснатите опити да се попречи на обществената и политическата изява на сънародниците ни в Сърбия.

От ВМРО настояват българското правителство да протестира остро пред сръбското по повод утрешната провокация.

Настояваме сръбският посланик в София да даде обяснения за антибългарските и фалшификаторски действия, насочени срещу българите в Западните покрайнини, посочват още от там и в заявяват, че българското правителство трябва спешно да преразгледа подкрепата си за членство на Сърбия в ЕС като преждевременна и неуместна.