emaxpress

Депутатите одобриха кандидатурата на професор Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването.

"За" гласуваха148 депутати, "против" 53, а двама „въздържали се".

След това Анна-Мария Борисова положи клетва като министър на здравеопазването.

Оставете ме да работя, настоя тя малко преди депутатите да пристъпят към гласуването на кандидатурата й.

Така Борисова категорично и кратко отговори на многобройните призиви на опозицията да даде разяснения на различни въпроси, касаещи бъдещата й работа като здравен министър.

Има една приказка: „по делата им ще ги познаят", посочи Борисова.

Не искам само да говорим, а и да работим, подчерта тя в отговор на критиките на опозицията, че не отговаря на отправните от нея въпроси. Анна-Мария Борисова благодари за хубавите думи, характеризирали нейната личност и отляво, и отдясно.

Кандидатурата на Анна-Мария Борисова беше представена от премиера Борисов в началото на пленарното заседание.


Новият директор на Здравната каса ще е жена, съобщи премиерът Борисов. Той обаче отказа да посочи името й, но добави, че по-късно днес на заседание в МС ще бъде обсъдена кандидатурата на новата шефка на НЗОК.

Квалификацията и професионализма на Анна-Мария Борисова са сериозно основание тя да бъде министърът на здравеопазването, заяви той.

Веднага след представяне на кандидатурата й, от ДПС заявиха, че няма да я подкрепят.

Не е достатъчно да имаш тежък характер, да си трудно комуникативен, за да спреш течовете в системата, аргументира отрицателната позиция на движението Хасан Адемов.

Той пожела на Борисова успех и след мандата си да остане на върха на кариерата си, да е търсен лекар, да е обичана от пациентите и да не си задава въпроса „Какво правих като министър".

Адемов каза още, че качествата на Борисова за ДПС са останали прикрити зад загадъчната й усмивка.

От БСП засипаха кандидат-здравната министърка с въпроси относно реформите в здравния сектор и заявиха, че от отговорите й зависи дали ще я подкрепят при гласуването.

Янаки Стоилов настоя Борисова да каже как ще преодолее нередовното заплащане на медиците, как ще реши проблема с преобразуването на лечебните заведения, ще настоява ли да се запази задължителната акредитация, ще прекрати ли НЗОК практиката за въвеждане на допълнителни изисквания, каква ще е ролята на допълнителното здравно осигуряване и дали то няма да е задължително, възнамерява ли Борисова да поиска актуализация в сектора здравеопазване.

Председателят на парламента Цецка Цачева предостави възможността на Борисова да отговори, но тя категорично отказа.

Ваньо Шарков от СДС заяви, че Борисова ще получи подкрепа в аванс и че тази подкрепа трябва да бъде върната на българските лекари и пациентите. Той изброи условията за подкрепата към нея:

Увеличаване на качеството на медицинската помощ; бързо преструктуриране; гарантиране на достъп за всеки, прозрачна лекарствена политика;

Шарков подчерта, че персоналната подкрепа на сините към Борисова е обвързана от заявената от нея и от премиера готовност за реформи.

Независимите в парламента категорично се обявиха „против" кандидатурата на Борисова и изразиха надежда това да е последната персонална грешка на кабинета.

Само от "Атака" заявиха безусловна подкрепа на предлаганата от кабинета персонала промяна.

Припомняме, до кандидатурата на Борисова се стигна, след като Божидар Нанев подаде оставка. Той бе обвинен за сключени неизгодни сделки във връзка с доставката на антивирусните препарати „Тамифлу", които бяха масово използвани в борбата с т.нар. свински грип.